Γλυκα
Εκλέρ με σοκολάτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά συνταγής ΓΙΑ Σου
1 φλ. τσαγιού νερό
80 γρ. βούτυρο
2 πρέζες αλάτι + 2 πρέζες ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
Εκτέλεση συνταγής ΓΙΑ Σου
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν βράση μέχρι να διαλυθεί καλά το βούτυρο.
Προσθέτετε στη κατσαρόλα το αλεύρι, όλο μαζί με γρήγορη και κοφτή κίνηση, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχετε μια ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα και κατσαρόλας και θα μαζευτεί γύρω από τη κουτάλα.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα ζύμης για 10 λ περίπου να κρυώσει. Στη συνέχεια μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ και δουλεύοντας το μίξερ συνεχώς, προσθέτετε ένα ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε μια ζύμη λεία και μαλακή.
Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει καλά και συνέχεια τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί και με τη βοήθεια του κορνέ τοποθετείτε στο ταψί μικρά μπαλάκια στρογγυλά ή μακρόστενα αν
θέλετε σχήμα για εκλεράκια, φροντίζοντας να αφήσετε κενό ανάμεσά τους.
Ψήνετε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς έως ότου πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα περίπου 25-30 λ. [*]
Όταν κρυώσουν τα κόβετε στη μέση και τα γεμίζετε ή με αρμυρή γέμιση (τυριά, ζαμπόν κ.λ.π.) ή με γλυκές κρέμες σύμφωνα με τη συνταγή σας.
Υλικά συνταγής ΓΙΑ Κρέμα ζαχαροπλαστικής
500 ml γάλα [*]
5 κ.σ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
4 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. κορν φλάουερ
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κοφτές κ.σ. βούτυρο κρύο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής ΓΙΑ Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη.
Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ κοσκινισμένα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα αραιώνοντας το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει.
Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα και πάρει 1-2 βράσεις. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθεί πλήρως.
Μέχρι να χρησιμοποιήσετε τη κρέμα τη καλύπτετε σκεπάζοντάς τη με πλαστική μεμβράνη η οποία να ακουμπά πάνω στην επιφάνειά της, για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της και την αφήνετε μέχρι να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν τη χρησιμοποιήσετε άμεσα τη διατηρείτε στο ψυγείο. Όταν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε την “αφρατεύετε” χτυπώντας τη ελαφρώς με σύρμα.
Υλικά ΓΙΑ Εκλέρ με σοκολάτα
1 δόση Σου
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για το γλάσο:
210 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
90 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση ΓΙΑ Εκλέρ με σοκολάτα
Ετοιμάζετε και ψήνετε τη ζύμη για τα Σου σε μακρόστενο σχήμα για εκλεράκιακια. Επίσης ετοιμάζετε και τη Κρέμα Ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες των συνταγών.
Αφού κρυώσουν τα Σου/Εκλέρ τα κόβετε οριζόντια στη μέση με μυτερό μαχαιράκι και τα γεμίζετε με μικρή ποσότητα από τη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσετε όλα τα εκλεράκια.
Για το γλάσο: Λιώνετε σε κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις έχετε μια λεία κρέμα αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να το γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια με ένα κουτάλι, περιχύνετε με το σοκολατένιο γλάσο τα εκλεράκια σας, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια αφήνοντας να χυθεί και λίγο αριστερά και δεξιά. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα.
Σημείωση: Για πιο ρευστό γλάσο, μπορείτε να λιώσετε σε μπεν μαρί 250 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα και τα πασπαλίζετε (προαιρετικά) καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο https://www.sintayes.gr