Υλικά
- ελαιόλαδο – 4 κ.σ. έξτρα παρθένο
- αρνί – 1200 γρ μπουτάκια , έχουμε αφαιρέσει το λίπος
- κρεμμύδι – 2 μεγάλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- καρότο – 2 μεσαία, πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- κρεμμύδι φρέσκο – 2 ματσάκια, ψιλοκομμένο
- αρνί – 700 γρ ώμος αρνιού, χωρίς κόκκαλο, πολύ ψιλοκομμένος
- ρύζι μακρύκοκκο – 1/2 φλιτζάνι
- άνηθος – 3 ματσάκια, ψιλοκομμένο
- μαρούλι ρομάνα – 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο
- αυγά – 4
- λεμόνι – Χυμός από 4
- αλάτι –
- πιπέρι – φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα μπουτάκια και μαγειρεύουμε, γυρνώντας τα για να ροδίσουν από όλες τις μεριές, για περίπου 12 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και αρκετό νερό για να τα καλύψει (περίπου 16 φλιτζάνια). Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για 2 1/2 ώρες.
Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό, πετάμε τα λαχανικά και κρατάμε τα μπουτάκια. Διαχωρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό.
Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν για 3–5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον αρνίσιο ώμο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας συχνά, για 5–7 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με το ζωμό.
Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο και το μαρούλι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, σιγοβράζοντας σε μέτρια φωτιά για 30-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Λίγο πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε σε μεσαίο μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν σαν αφρός. Προσθέτουμε σιγά σιγά 2 φλιτζάνια καυτό ζωμό (ώστε να μην ψηθούν τα αυγά) και έπειτα χύνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και σερβίρουμε.
Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.toarkoudi.gr