ΥΛΙΚΑ:
- 4-5 κομμάτια παστός βακαλάος
- 1 ½ κούπα ρύζι καρολίνα και νυχάκι ανακατεμένο
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 ½ κούπες νερό κοχλαστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ο παστός βακαλάος, θα το γνωρίζετε άλλωστε, για να μαγειρευτεί πρέπει να περάσει από τη διαδικασία του ξαλμυρίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι, πρέπει να… «κολυμπήσει» στο γλυκό νερό, αφού βέβαια κοπεί σε κομμάτια, για τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί και από το πάχος του βακαλάου.
Βάλτε το νερό στο βραστήρα να κοχλάσει. Πλύνετε και στραγγίστε το ρύζι και στάξτε επάνω του τρεις τέσσερεις σταγόνες λεμονιού, (για να σφίξει και να μη λαπαδιάσει, έλεγε η γιαγιά Αθηνά. Ένα άλλο μυστικό της γιαγιάς για πιλάφι θαύμα, που δεν ήταν ούτε πολύ στεγνό, ούτε εντελώς λαπάς, ήταν το ότι ανακάτευε δύο ποιότητες ρυζιού, καρολίνα και νυχάκι).
Ζεστάνετε σε βαθύ ταψί το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετέ το καλά – καλά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει και να πάρει ελαφρώς χρώμα…
Στο σημείο αυτό ρίξτε το ρύζι και καβουρδίστε το για δύο τρία λεπτά.
Αλατοπιπερώστε και ρίξτε το νερό κοχλαστό. Δώστε λίγη προσοχή στο αλάτι, γιατί ο βακαλάος θα βγάλει και το δικό του, οπότε για να μη γίνει «λύσσα» το φαγητάκι σας, ακολουθήστε το σοφό… «δοκιμάζοντας και κάνοντας».
Τοποθετήστε στο ταψί τα κομμάτια του βακαλάου…
Αφήστε δύο τρία λεπτά ακόμα και συνεχίστε το μαγείρεμα σε προθερμασμένο φούρνο, στο δυνατό, ώσπου να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά και να αποκτήσει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα η επιφάνεια. Σερβίρετε και καλή σας όρεξη.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://syntages.nextnet.gr