Συνταγές
Ετοιμάζονται ελιές ξιδάτες – πολύ ωραία κατατοπιστική συνταγή
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε 2 φορές της βάζουμε σε νερό με μία φούχτα αλάτι Αλλάζουμε νερό της πρώτες 3 μέρες Μετά της αφήνουμε στο ίδιο νερό με αλάτι
Επάνω θα κάνουν μία κρουστα μην την πειράξετε Γύρω στις 15 μέρες δοκιμάζουμε εάν θέλουν κι άλλο της αφήνουμε Ανάλογα πόσο πικρές η γλυκές της θέλουμε
Όταν είναι έτοιμες πλένουμε καλά στραγγίζουμε και ρίχνουμε αλάτι χοντρό Ανάλογα την ποσότητα που έχουμε
Αφήνουμε 3-4 ώρες Μετά ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 2 ώρες Τέλος ρίχνουμε νερό να γίνει άρμη
Τις βάζουμε στο βάζο και ρίχνουμε επάνω λάδι για να μην μουχλιασουν
Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Μερικές παραλλαγές από φίλους των Χρυσών Συνταγών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:
Κορνιαχτού Μ.: Βάζουμε τις ελιές και αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για δέκα – δώδεκα μέρες, ανάλογα πόσο μεγάλες είναι και πόσο πικρές τις θέλουμε… Όταν έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα κάνουμε την άλμη. Εγώ κάνω με το αυγό, βάζω αλάτι σε μπόλικο νερό, ώσπου να καλύπτει καλά τις ελιές και όταν φθάσει στην επιφάνεια το αυγό είναι έτοιμη η άλμη. Βάζω μέσα τις ελιές και από πάνω λάδι… όταν θέλω ξιδάτες βγάζω και βάζω σε ένα μικρό βάζω ελιές με ξίδι σε δυο μέρες έχουν γίνει ξιδάτες…
Zamira H.: Εγώ στους Καλαμών δεν τούς ρίχνω καθόλου το νερό. Τα πλένω πολύ καλά και σε 10 κιλά ελιές ρίχνω 1 κιλό χοντρό αλάτι. Τρώμε 2 χρόνια και δεν χαλάνε.
Olga T. : Τις ελιές αν ξέρεις να της φτιάξεις κρατάνε και τρία χρόνια. Τις πράσινες τις βάζεις για 10 μέρες στο νερό, το οποίο το αλλάζεις τακτικά και μετά μισό λάδι-μισό ξύδι, αλάτι, ρίγανη, κομμένα λεμόνια, σκόρδα κι ότι άλλο θέλεις. Στο νερό βάζε κι αλάτι και καλή όρεξη!
Νικολάου Ε. : Δύο βερσιόν η μία για γρήγορη. Για 5 κιλά Αμφίσσης χαράζουμε τις ελιές και καθημερινά για μια εβδομάδα αλλάζουμε νερό. Την έβδομη μέρα δοκιμάζουμε και αν μας αρέσει ο βαθμός ξεπικρισματος, (εμείς τις προτιμούμε με ελαφριά πικράδα) αλλάζουμε νερό προσθέτοντας 5 κουταλιές σούπας αλάτι χοντρό, μια κουταλιά σούπας ξινόσκόνη και μισό νεροπότηρο ξύδι και καλύπτουμε με εμφιαλωμένο νερό. Αφήνουμε για τρεις μέρες και μπορούμε να ξεκινήσουμε να τρώμε.
Η δεύτερη συνταγή επίσης πολύ απλή γεμίζουμε λίτρα ή βάζα δίκιλα (εγώ γεμίζω βάζα γιατί οι Αμφίσσης δεν περνάνε απτό στόμιο μπουκαλιού) με καλοπλυμμένες ελιές αχάραχτες, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό, ένα κουταλάκι γλυκού ξινόσκόνη, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι σπορέλαιο στο κάθε βάζο ή μπουκάλι. Συμπληρώνουμε εμφιαλωμένο νερό να γεμίσουν και κλείνουμε το καπάκι. Τα βάζουμε σε σκοτεινό σημείο και τα ξεχνάμε για δύο μήνες. Κρατάνε τραγανές και πεντανόστιμες, μέχρι και για έναν χρόνο.
Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως να τις Φτιάξετε Μόνοι σας στο Σπίτι Παραδοσιακά!
Υλικά
- 5 κιλά ελιές (Αµφίσσης)
- χοντρό αλάτι
- θρούµπι
- ρίγανη
Εκτέλεση
1. Σε απλωτό καλάθι (κοφίνι) ή σε μεγάλο σουρωτήρι τοποθετούμε λίγες λίγες και σε στρώσεις τις μαύρες ελιές, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με χοντρό αλάτι, θρούμπι και ρίγανη.
2. Βάζουμε κάτω από το καλάθι ή το σουρωτήρι μία λεκάνη για να στάζουν τα υγρά και τοποθετούμε το καλάθι σε δροσερό μέρος. Δύο φορές την ημέρα κουνάμε τις ελιές, ώστε να έρχονται οι πάνω, κάτω. Σε 10 μέρες θα έχουν ζαρώσει.
3. Χαράζουμε μία ελιά και, αν δούμε ότι έχει σκουρύνει η σάρκα της, καταλαβαίνουμε ότι είναι όλες έτοιμες. Τότε τις απλώνουμε σε ένα τσουβάλι ή σε πανί και τις αφήνουμε μία μέρα, να στεγνώσουν καλά.
4. Αν θέλουμε, τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά προκειμένου να στεγνώσουν τελείως. Ύστερα τις αποθηκεύουμε σε σακουλάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη ή σε γυάλες.