Υλικά:
Για τη ζύμη
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα χλιαρό γάλα
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/3 κούπα λιωμένο φρέσκο βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 3 γρ.μαστίχα τριμμένη
- 3 γρ.μαχλέπι τριμμένο
Για τη γέμιση
- 3/4 κούπα άχνη ζάχαρη
- 1/2 κούπα κακάο
- 125 γρ. σοκολάτα μαύρη
- 125 γρ.βούτυρο λιωμένο
- Για το σιρόπι
- 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
- 3/4 κούπα νερό
- 1 βανίλια
- χυμό 1/2 λεμονιού
Για το γλάσο
- 200 γρ.σοκολάτα μαύρη
- 2 κ.σ μαργαρίνη
- 2 κ.σ μέλι
Εκτέλεση:
Σ’ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε .Προσθέτουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και όλα τα μυρωδικά. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά κι αφράτη. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ καλυμμένο με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά που έχουμε συγκεντρώσει για τη γέμιση μαζί να γίνουν μια ρευστή πάστα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο ανοίγοντας χοντρά φύλλα και μοιράζουμε τη σοκολατένια γέμιση απλώνοντας σε όλη την επιφάνεια και αφήνοντας περιθώριο 2 εκ.γύρω γύρω.
Τυλίγουμε σε ρολό το κάθε φύλλο και κόβουμε κατά μήκος ώστε να δημιουργηθούν δυο χοντρά κορδόνια όπυ θα τα πλέξουμε. Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε μικρές μακρόστενες φόρμες για κέικ ή σε ταψάκια. Τα καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν και να γίνουν διπλά σε όγκο περίπου. Στη συνέχεια ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 25 λεπτά περίπου.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και αρχίζει να βράζει, το κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά (δε πρέπει να γίνει πυκνό!)Σιροπιαστό τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα
Όταν ψηθούν τα τσουρεκάκια, όπως είναι καυτά από το φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
Λιώνουμε τη σοκολάτα, τη μαργαρίνη και το μέλι σε μπεν μαρί. Αφού κρυώσουν καλά τα βγάζουμε από τα ταψάκια και τα καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Εάν επιθυμούμε, αντί να φτιάξουμε χειροποίητη γέμιση σοκολάτας, στο τσουρέκι μας, μπορούμε να προσθέσουμε τυποποιημένη κρέμα φουντουκιού. Επίσης, εάν ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος, μπορούμε με τα ίδια βήματα να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο τσουρέκι της αρεσκείας μας.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο https://zaxaroplasteia.com