Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας [2 πακέτα]
1 φλ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα, ολόκληρα
2/3 φλ. τσαγιού [150ml] σπορέλαιο
Για τη γέμιση:
5 φλ. ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1 1/2 φλ. τσαγιού κουβερτούρα τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 κ.σ. σούπας χυμός λεμονιού
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την τριμμένη φρυγανιά, την τριμμένη κουβερτούρα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Για το μπακλαβά: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Με λίγο από το σπορέλαιο αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί, με μέγεθος μικρότερο από το μέγεθος των φύλλων. Κρατάμε κατά μέρος 4 φύλλα κρούστας.
Στρώνουμε 4 από τα υπόλοιπα φύλλα στο λαδωμένο ταψί και τα πασπαλίζουμε καλά με γέμιση. Στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα και ανά δύο, τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με γέμιση. Στο τέλος, σκεπάζουμε με τα 4 φύλλα που έχουμε αφήσει κατά μέρος.
Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και στριμώχνουμε καλά τις άκρες όσων βρίσκονται μέσα, στα εσωτερικά τοιχώματα. Κόβουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε καρεδάκια (ρόμβους) και στο κέντρο κάθε κομματιού καρφώνω από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Καίμε καλά το σπορέλαιο και περιχύνουμε τον μπακλαβά, ρίχνοντας μία-μία κουταλιά το λάδι σε κάθε καρεδάκι.
Ψήνουμε το μπακλαβά στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για 12 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, σουρωμένο, και τον σερβίρουμε όταν κρυώσει καλά.