Προετοιμασία: 10 λεπτά και άλλα 20-25 το μαγείρεμα. Κάντε το πέστο ρόκας όσο μαγειρεύεται η σούπα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 5-6 άτομα)
400 γραμ. κουνουπίδι κομμένο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο
1/2 κ.γ. κύμινο
1 καρότο σε κύβους
1 μπαστουνάκι σέλερι σε ροδέλες
1 μεσαία πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1.2 lt ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
1 φλ. γάλα ή κρέμα γάλακτος κανονική ή λάιτ
4-5 κ.σ. παρμιτζιάνο τριμμένο και 1-2 κ.σ. έξτρα για το γκρατινάρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το πέστο ρόκας
6-7 κλαράκια ρόκας (αν χρησιμοποιήσετε άγρια, διπλασιάστε τα)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. νερό
2 κ.σ. φυστίκια αράπικα
1 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμάζετε το κουνουπίδι: Αφαιρείτε τα πολύ χοντρά κοτσάνια και κόβετε το υπόλοιπο στο μέγεθος που έχουν τα άνθη του.
Κάνετε τη σούπα κουνουπίδι: Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε 1-2 λεπτά να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα. Βάζετε το καρότο, το κύμινο, το σέλερι και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας. Προσθέτετε το κουνουπίδι, την πατάτα, τον ζωμό, λίγο αλάτι (γιατί θα μπει το παρμιτζιάνο στο τέλος) και πιπέρι. Φέρνετε σε θερμοκρασία βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20 λεπτά. Αποσύρετε, κρατάτε 5-6 από τα μικρά ανθάκια κουνουπιδιού χωριστά και πολτοποιείτε τα υπόλοιπα υλικά με τη ράβδο.
Ρίχνετε την κρέμα ή το γάλα και την παρμεζάνα, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλατι πιπέρι.
Γκρατινάρετε τα μικρά ανθάκια κολοκυθιού, πασπαλίζοντάς τα με παρμεζάνα και βάζοντάς τα σε δυνατό γκριλ (επάνω σχάρα) για 2 λεπτά, μέχρι μόλις να πάρουν χρώμα).
Ετοιμάζετε το πέστο ρόκας: Βάζετε στο μούλτι όλα τα υλικά και τα χτυπάτε. Διορθώνετε την πυκνότητα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Σε ζεστά ή καυτά πιάτα (ανάλογα και με την εποχή), η σούπα κουνουπίδι στη βάση, πάνω της 1-2 γραμμές πέστο και το γρατιναρισμένο ανθάκι στη μέση.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.pandespani.com