Υλικά
1,5 κιλό φρέσκο σπανάκι
1 ½ κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
¼ κούπας ελαιόλαδο + 3 κ.σ.
1 κούπα άνηθος, ψιλοκομμένος
½ κούπα δυόσμος, ψιλοκομμένος
¼ κούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. φρέσκο μαύρο πιπέρι
1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαραίνουμε το σπανάκι σε τρεις δόσεις με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά δόση.
Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο με ¼ κούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην καούν.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να κρατήσουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 3 μέρες.
Απλώνουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε στο ταψί τη γέμιση, καλύπτοντας όλο το ταψί, και στην κορυφή βάζουμε άλλα 6 φύλλα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο.
Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και κόβουμε τη σπανακόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο: dimitrisskarmoutsos.gr