ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες Νάξου, Κύπρου (ιδανικές για τηγάνισμα)
2 κ.σ λευκό ξύδι
Λάδι
Αλάτι και μυρωδικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε και καθαρίστε τις πατάτες. Μπορείτε και να μην τις καθαρίσετε και να τις αφήσετε με τη φλούδα τους. Αφήστε τις για λίγο στο νερό.
Κόψτε τις πατάτες με μαντολίνο σε λεπτές ροδέλες ίδιου πάχους.
Ρίξτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τις δυο κουταλιές ξύδι κι αφήστε τις για περίπου 3-4 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι απλώς να μαλακώσουν λίγο, όχι να βράσουν.
Απλώστε σε ένα μεγάλο πιάτο, πιατέλα ή ταψί απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τις πατάτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ανανεώστε το χαρτί κι αναποδογυρίστε τις πατάτες κι από την άλλη πλευρά να στεγνώσουν τελείως.
Τώρα ρίξτε τις πατάτες σε τηγάνι με καυτό λάδι. Πολύ καυτό. Λίγες λίγες, όχι όλες μαζί.
Αφήστε τις να τηγανιστούν μέχρι να μην βλέπετε να “βγάζουν” φυσαλίδες για περίπου 15 με 20 λεπτά το πολύ.
Μεταφέρετε τις πατάτες σε πιατέλα όπου πάλι θα έχετε απλώσει απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξει” το λάδι.
Πασπαλίστε με μπόλικο αλάτι και ρίξτε τα μυρωδικά που σας αρέσουν. Πάπρικα ή ρίγανη, ταιριάζουν τέλεια.