Υλικά:
1 κιλό σπανάκι
1 σπιτικός ζωμός λαχανικών
1 πακέτο πέννες
4 αυγά
2 ποτήρια γάλα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
400 γρ. γραβιέρα
250 γρ. φέτα
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν. Πλένουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε ένα σουρωτήρι.Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε στο τηγάνι τον σπιτικό ζωμό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά και το σπανάκι σε ένα μπολ, με το μοσχοκάρυδο και τη φέτα. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι.
Χτυπάμε τα αυγά και το γάλα με λίγο αλατοπίπερο, περιχύνουμε με το μίγμα τις πένες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε το ογκρατέν για 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Tip: σε αυτό το πιάτο μπορείτε να γίνετε όσο δημιουργικοί θέλετε και να παίξετε με πολλά υλικά, διασφαλίζοντας το εγγυημένο αποτέλεσμα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταλιατέλες από σπανάκι, όπως επίσης να προσθέσετε και μπρόκολλο μαζί με το σπανάκι ή ακόμα και να πασπαλίσετε το πιάτο σας με φυστίκια macademia!!!