ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι θα χρειαστείτε
250 γρ. χλιαρό νερό
¼ κ.γ. σόδα
2 κ.σ. γεμάτες κακάο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σπορέλαιο
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο θα χρειαστείτε
700 γρ. μαργαρίνη soft
250 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. κακάο
4 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
150 γρ. maple syrup (σιρόπι αγαύης)
50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
Για τη μαρμελάδα θα χρειαστείτε
500 γρ. βύσσινο (1 βαζάκι)
Για το σερβίρισμα θα χρειαστείτε
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη ή στο πίλερ ή με μαχαίρι
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε με το σύρμα το νερό, τη σόδα και το κακάο μέχρι να σπάσει τελείως το κακάο.
Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτετε την κουβερτούρα μας, αφού τη χοντροκόψετε σε ένα μπολ, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το περιεχόμενο τους ενός μπολ στο άλλο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
Βουτυροκακαώνετε μία στρογγυλή φόρμα 22 εκ. με αποσπώμενη βάση και ρίχνετε όλο το μείγμα μέσα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 45-50 λεπτά.
Αφαιρείτε το παντεσπάνι και δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι στο κέντρο να ελέγξετε αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι είναι εντάξει.
Το σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει καλά για μισή ώρα.
Μετά από μισή ώρα, με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβετε οριζόντια σε τρία ίσα μέρη το παντεσπάνι μας και αφήνετε στην άκρη.
Για το γλάσο
Στο μίξερ με το φτερό, ανακατεύετε το κακάο με την άχνη και ρίχνετε και τη μαργαρίνη χτυπώντας σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Με το που δέσουν τα υλικά, προσθέτετε τη βανίλια και το κονιάκ και χτυπάτε μέχρι το μείγμα μας να πάρει μια απαλή υφή. Όσο χτυπάτε σταματάτε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύετε και το μείγμα στα τοιχώματα να ανακατευτεί κι αυτό.
Για το σιρόπι
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε το maple syrup (σιρόπι αγαύης) με το κονιάκ.
Για το στήσιμο
Σε μία ωραία πιατέλα, βάζετε λίγο από το γλάσο στο κέντρο τόσο ώστε να κολλήσει το πρώτο παντεσπάνι σας. Με ένα πινέλο, ραντίζετε την επιφάνεια με σιρόπι, στρώνετε 1/3 από το γλάσο και ολοκληρώνετε με το μισό βύσσινο.
Επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία με την επόμενη στρώση παντεσπάνι-σιρόπι-γλάσο και βύσσινο.
Τέλος, τοποθετείτε το τρίτο παντεσπάνι και αλείφετε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο.
Διακοσμείτε την τούρτα μας με την κουβερτούρα που έχετε ξύσει στο πίλερ ή στον τρίφτη ή απλώς με ένα μαχαίρι.
Πηγή: akispetretzikis.com