Συνταγές
Απολαυστικές πατάτες ογκρατέν
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Hara Dimitriadou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές βούτυρο
1 κιλό πατάτες
1½ κούπας κρέμα γάλακτος
3 κούπες τριμμένο κασέρι
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση και τρίβουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός πυρέξ. Αλείφουμε το πυρέξ με 1 κουταλιά βούτυρο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζουμε στο πυρεξ σε 3 στρώσεις, εναλλάξ με το τριμμένο κασέρι πασπαλίζοντας με πιπέρι, αλάτι και μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με κασέρι.
Βάζουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.
Ψήνουμε στους 180°C 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από Hara Dimitriadou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως θα φτιάξεις νόστιμες πατάτες ογκρατέν με μπέϊκον και τυριά
Υλικά συνταγής
- 5-6 πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
- 1 κρέμα γάλακτος (200 γραμ.)
- 1 αβγό
- 2 φλ. τσαγιού τσένταρ[ ή κασέρι ή Gouda] τριμμένο
- 8 φέτες μπέικον σε κομματάκια
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Τηγανίζετε μέχρι να θωρακισθούν εξωτερικά τις πατάτες σε φριτέζα σε καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν εξωτερικά τις στρώνετε σε ταψάκι Νο 28, τις αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε το τριμένο τυρί και το μπέϊκον. Συνεχίζετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι τριμμένο τυρί.
- Ανακατεύετε καλά το γάλα με την κρέμα και το αυγό και περιχύνετε τις πατάτες.
- Ψήνετε στους 200 βαθμούς σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 20-30′ και ξεσκέπαστο για άλλα 10′ μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί.