Ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές Γαύρος Μαρινάτος, από την Αργυρώ
Connect with us

Συνταγές

Ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές Γαύρος Μαρινάτος, από την Αργυρώ

Published

on

gavros marinatos argiro.gr

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

1 κιλό γαύρο
150 γραμ. αλάτι χοντρό
700 ml ξύδι από κρασί
ηλιέλαιο όσο χρειαστεί
{προαιρετικά αρωματίζουμε με} σκόρδο
καυτερή πιπερίτσα
πολύχρωμα πιπέρια χοντροσπασμένα
βότανα

Εκτέλεση
Από το Μάιο μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη που η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή, είναι η ιδανική περίοδος, για να βρούμε γαύρο χοντρό και μεγάλο, για να γίνει ο γαύρος μαρινάτος τέλειος.

Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια
Τραβάμε το κεφάλι με μια κίνηση και αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια. Πλένουμε και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Σε ένα μπολ, βάζουμε σειρά σειρά μια στρώση γαύρο, πασπαλίζουμε αλάτι και ξανά γαύρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Στο τέλος περιχύνουμε το γαύρο με το ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 8 ώρες στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό σημείο.

Αποφεύγω να βάλω το γαύρο με το ξύδι στο ψυγείο γιατί δεν μαρινάρεται σωστά.

Όταν περάσουν οι 8 ώρες, πιάνουμε ένα ένα γαύρο και με τα δάχτυλα ανοίγουμε το ψάρι πεταλούδα. Δηλαδή χωρίζουνε τα δυο φιλέτα φροντίζοντας να κρατηθούν ενωμένα. Τραβάμε και αφαιρούμε το κόκκαλο. Φεύγει πολύ εύκολα, αφού ο γαύρος μαρινάτος έχει ψηθεί στο αλάτι και το ξύδι και έχει μαλακώσει σωστά.

Βάζουμε τα ενωμένα φιλέτα γαύρου μαρινάτου σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.

Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.

Αφού στρώσουμε όλα τα φιλέτα γαύρου, περιχύνουμε με ηλιέλαιο φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα φιλέτα γαύρου. Σκεπάζουμε και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

Σερβίρουμε το γαύρο σκέτο με λίγο ελαιόλαδο σαν μεζέ για ούζο ή συνοδεύουμε με αυτόν φάβα, φασολάδα, ή φακές.

Λίγα ακόμα μυστικά για γαύρο μαρινάτο
• Πότε φτιάχνουμε γαύρο μαρινάτο;

Για τέλειο γαύρο μαρινάτο ή ξιδάτο, επιλέγουμε γαύρο από τα μέσα Μαΐου αλλά και όλο το καλοκαίρι που ζεσταίνουν τα νερά και ο γαύρος είναι παχύς.

• Χέρι ή μαχαίρι στο καθάρισμα του γαύρου;

–Ο γαύρος δε χρειάζεται μαχαίρι στο καθάρισμα. Φορέστε γάντια και απλά τραβάτε το κεφάλι με μία κίνηση. Αυτόματα με το κεφάλι βγαίνουν και όλα τα εντόσθια. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά σε τρεχούμενο νερό, στραγγίστε σε σουρωτήρι και τελειώσατε.

–Μην ξεκοκαλίζετε-φιλετάρετε το γαύρο με μαχαίρι. Πρώτον είναι χάσιμο χρόνου και δεύτερον χάνετε πολύ σάρκα με το φιλετάρισμα.

• Πόσες ώρες μαρινάρω το γαύρο;

Εγώ από την πείρα μου και μετά από τόσους γαύρους που έχω φτιάξει, έχω απλοποιήσει πολύ τη συνταγή. Γλιτώνω πολύ χρόνο και κάνω δύο σε ένα. Δηλαδή ψήνω στο αλάτι και μαρινάρω στο ξύδι ταυτόχρονα.

Με τον τρόπο αυτό, ο γαύρος κρατάει τη σάρκα του κρουστή (δεν λιώνει) και το φιλέτο γίνεται πεντανόστιμο. Έτσι γλιτώνω την διπλή αναμονή πρώτα σε αλάτι και μετά σε ξύδι.

Προσοχή όμως! Μην αφήσετε το γαύρο για πάρα πολλές ώρες σε αλάτι και ξύδι. Θέλουμε να τρώμε το γαύρο σωστά αλατισμένο, όχι λύσσα και σωστά μαριναρισμένο, όχι πολύ ξυδιασμένο.

Γι αυτό, 6-8 ώρες (ανάλογα με το πάχος του ψαριού) είναι υπέρ αρκετές για να δώσουν στο γαύρο το σωστό αλάτισμα και τη σωστή ένταση του ξυδιού.

• Πώς θα καταλάβω ότι ο γαύρος έχει μαριναριστεί;

Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα δείτε το μπολ με το γαύρο να έχει αλλάξει χρώμα, δηλαδή θα φαίνεται πλέον ότι το ψάρι δεν είναι ωμό. Θα έχει ασπρίσει δηλαδή το ψαχνό από το γαύρο.

• Πότε ξεκοκαλίζω το γαύρο, πριν ή μετά το μαρινάρισμα;

Αφού μαριναριστεί ο γαύρος, τώρα είναι η ώρα να αφαιρέσετε το κεντρικό κόκαλο. Πιάστε το γαύρο στο χέρι σας. Αγγίξτε με τον αντίχειρά σας το κόκαλο, σύρετε το δάχτυλο κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς του ψαριού. Αμέσως ως δια μαγείας, ανοίγει το ψάρι στα δυο σαν πεταλούδα, τότε τραβήξτε και εύκολα αφαιρέστε όλη τη ραχοκοκαλιά. Μέσα στο μπολ της μαρινάδας βουτήξτε το φιλέτο γαύρου για ένα τελευταίο μπάνιο στν νοστιμιά πριν τον αποθηκεύσετε στο λάδι.

•Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για να συντηρήσω σωστά το μαρινάτο γαύρο;

Ο λόγος που βάζουμε το ηλιέλαιο και όχι ελαιόλαδο στο γαύρο, είναι πολύ απλός. Το ελαιόλαδο είναι υλικό με έντονη γεύση και υπέροχο άρωμα. Δεν θέλουμε να καλύψει την νοστιμιά του γαύρου. Γι αυτόν και μόνο τον λόγο, καλύπτουμε και συντηρούμε το γαύρο σε ηλιέλαιο, για να κρατήσουμε δηλαδή ατόφια τη μοναδική γεύση αυτού του μεζέ.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να τον συντηρήσετε στο ελαιόλαδο, μπορείτε να το κάνετε. Το ελαιόλαδο ναι μεν παγώνει και στερεοποιείται στο ψυγείο, αλλά πολύ εύκολα αν μείνει για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου ξεπαγώνει στο λεπτό.

Εγώ προτιμώ να συντηρώ τον μαρινάτο γαύρο σε ηλιέλαιο, αλλά να τον σερβίρω απαραιτήτως με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γιατί σε αυτό το στάδιο το φρέσκο ελαιόλαδο θα αναδείξει στο έπακρο τη νοστιμιά του μαριναρισμένο γαύρου, χωρίς να την καλύψει.

Μεγάλο μυστικό για τη σωστή συντήρηση του μαριναρισμένου γαύρου
Αφού φτάσω στο σημείο να έχω κάνει όλα τα στάδια και να έχω καλύψει το μαριναρισμένο γαύρο με λάδι, τότε, καλύπτω όλη την επιφάνεια του μπολ με φρέσκα αμπελόφυλλα. Βοηθούν στην σωστή συντήρηση του μαριναρισμένο γαύρου.

Έτσι, κάθε φορά που θέλω γαύρο, σηκώνω τα αμπελόφυλλα και βγάζω από το λάδι όσα φιλέτα χρειάζομαι κάθε φορά. Ξανά σκεπάζω κι αφήνω στο ψυγείο.

Είναι από τους πλέον αγαπητούς μεζέδες σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθήστε πιστά τα μυστικά μου και θα απολαύσετε τον ωραιότερο καλοκαιρινό μεζέ με τα ουζάκια σας και τη παρέα σας!

argiro

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά με την μακράν καλύτερη κρούστα

433588693 2065101060541709 321243484749719764 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά – εύκολο Κέικ Νηστίσιμο Πορτοκαλιού που και από εμφάνιση είναι άψογο

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.

Η Πορτοκαλόπιτα που θα αγαπήσεις με την πρώτη δοκιμή.
Συνταγές5 ημέρες ago

Η Πορτοκαλόπιτα που θα αγαπήσεις με την πρώτη δοκιμή.

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές11 ώρες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

435326597 1642371192966759 8517398535662406682 n
Συνταγές13 ώρες ago

Άπαιχτο – λαχανοντολμάδες λεμονάτοι με κοτόπουλο και χοιρινό!

435262778 3668351850104305 4165352847937659328 n
Συνταγές15 ώρες ago

Αμέσως εξαφανίζονται τέτοια θαυμάσια τηγανόψωμα

436551912 2353180245073206 5850630079103002159 n
Συνταγές17 ώρες ago

2 ψωμάκια σήμερα όλα τα λεφτά – η εικόνα μιλάει από μόνη της

438205438 7495486857199320 5476897581133918732 n
Συνταγές19 ώρες ago

Τι ωραία ιδέα! Γευστικότατο κέικ πορτοκάλι

435301786 952712482869658 8999564429552894999 n
Συνταγές21 ώρες ago

Ξεχειλίζει Νοστιμιά! Σέλινο με λουκάνικο φτιαγμένο από μοσχάρι και κοτόπουλο και σάλτσα λιαστής ντομάτας..

ελιόψωμα
Συνταγές21 ώρες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

438081797 7085428701583328 6152839799144739513 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Πανεύκολη και τραγανή πάστα φλώρα που πρέπει να φτιάξετε αμέσως

420366727 10228647080056089 1781826370194966162 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες σήμερα

435716364 7394436040632561 3923706756731903861 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Γεμιστά αχλάδια με καρύδι – Πραγματικά όποιος τα δοκιμάσει θα μένει με το στόμα ανοιχτό!

434673300 950523323088574 3317664150184822667 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η πιο εύκολη μακαρονάδα θαλασσινών που έχετε φτιάξει ποτέ!

420391380 3757118914612760 6389692850208154569 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το λαχταριστό και αφράτο νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ

436205848 941471607767748 8237338072279138636 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Οι χιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες είναι απλώς τέλειοι

420955096 3302980416676669 5746463349577571094 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Μία εικόνα χίλιες λέξεις!! Ωραία ιδέα για νηστίσιμη μπουγάτσα με φύλλο κανταΐφι

435306133 3665589490380541 694152640612989520 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σπιτικά κολοκυθάκια γεμιστά της κατσαρόλας με κρεμώδες αυγολέμονο

435186735 3667022630237227 4711213490210970506 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Θέλεις γλυκό χωρίς τύψεις; Μια πανεύκολη συνταγή για το πιο δροσιστικό γλυκό

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

434868129 25176555311958955 1948130514031615880 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο εύκολα και μοσχομυρωδάτα ρολάκια κανέλας – νηστίσιμα που πρέπει οπωσήποτε να τα φτιάξετε

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές3 ημέρες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

σαραγλί
Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

436837035 7767031109974821 6204355390735219091 n e1713155098175
Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα κουλουράκια πεταλάκια νηστίσιμα

434711991 915625986965867 7072933677725102301 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κουλουράκια με μαστίχα και μέλι – λαχταριστά και μοσχοβολιστά

420530592 1365334397460547 3530726457671699527 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη – γλυκιά και στριφτή.. ο τέλειος συνδυασμός

434737457 1394165311304834 8923352165703930445 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Απίστευτη πίτα με σολομό, τυρί κρέμα και σπανάκι – σε άλλη μία εκδοχή με γαρίδες. Γεύση ασύγκριτη!

434074533 7321757404579340 1210558900353992128 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πιροσκί και πισία νηστήσιμα – Πολύ ωραία και πολύ αφράτα

435046434 10232601048070590 2539421698192389571 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Σοκολατάκια που λιώνουν στο στόμα – οικονομικά και εξίσου νόστιμα για τους απόλυτα choco lovers

νηστίσιμη πίτσα
Συνταγές4 ημέρες ago

Σας έχουμε την πιο γευστική πρόταση για νηστίσιμη πίτσα που θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

420412749 1840048296502000 4697206555640631558 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Λιώνει στο στόμα ο πιο σούπερ σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκαλί και με αποξηραμένα φρούτα

435751473 389662897195041 4460143393118000322 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Πολύ ωραία Κοτόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο νοστιμότατη

434949622 10230248440022185 1525301942696467173 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Το φετινό πολιτικό τσουρέκι τόσο αφράτο που θα εκπλαγείτε