Το πατέ ελιάς είναι νοστιμότατο και θρεπτικό.
Φτιάχνεται πανεύκολα και μπορείτε σε καθαρό βάζο να το διατηρήσετε στο ψυγείο, για 2 περίπου μήνες.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
-250 γρ μαύρες ελιές – οποιαδήποτε μαύρη ελιά που έχει μαλακή υφή
-μισό κουταλάκι πιπέρι
– 8 σκελίδες σκόρδο
– 1 κουταλιά ξύδι
– 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη ή μιάμιση κουταλιά ξερή ρίγανη
– μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
– Βάζετε τις ελιές σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το λάδι να είναι τόσο, που να τις σκεπάζει.
Αφήνετε έτσι όλη νύχτα
– Την επόμενη μέρα βγάζετε τα κουκούτσια που θα βγουν εύκολα, αφού οι ελιές θα έχουν μαλακώσει.
– Ανάβετε τον φούρνο στους 350 βαθμούς και ψήνετε τις 8 σκελίδες σκόρδο για 30 λεπτά.. Αν δεν θέλετε το σκόρδο να έχει έντονη γεύση, αντί να το ψήσετε στο φούρνο, το βράζετε σε κατσαρολάκι για 15 λεπτά.
– Φτιάχνετε μείγμα με τις ελιές + το σκόρδο + τη ρίγανη + το ξύδι + το ξύσμα λεμονιού + πιπέρι και το μισό από το λάδι που είχατε χρησιμοποιήσει για να σκεπάσετε και να μουλιάσετε αρχικά τις ελιές.
– Αυτό το μείγμα το χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός