Συνταγές
Πολύ λαχταριστό πεντανόστιμο ψωμί με προζύμι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Voula Baxevani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
130 γρ. προζύμι
350 γρ νερό βρύσης
1κ.γλ. αλάτι
100 γρ αλεύρι λευκό
500γρ. αλεύρι κίτρινο τύπου Μ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε το προζύμι στο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και μετά τα άλευρα κοσκινισμένα.
ΖύμωΝουμε στο ζυμωτήριο για 10 λεπτά, το ξεκούρασα για μισή ώρα και το διπλωσα για άλλο ένα λεπτό περίπου.
Μετά έκανα 3 διπλώματα (περίπου δίλεπτα ) ανά μια ώρα , μετά μορφοποίηση, ,ξεκούραση στον πάγκο για μισή ώρα και τέλος καλαθάκι και στο ψυγείο για ψυχρή ωρίμανση 30 ώρες.
Συνήθως λένε από 12 έως 18 ώρες αλλά το τόλμησα και πέτυχε…..Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250° πάνω σε πέτρα για 25′ με ατμό και μετά ΒΓΑΖουμε τον ατμό και κατέβασα στους 220° με αέρα για άλλα 20′ .
Αν δεν θέλουμε ψυχρή ωρίμανση το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όπως η κουζίνα με λαμπάκι για 3-4 ώρες .
Η Συνταγή είναι από Voula Baxevani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Αυτή η συνταγή ίσως σας αλλάξει γνώμη και σας ανοίξει την όρεξη.
Διάβασε παρακάτω για συνταγή για Ψωμί με Ντοματίνια! Τέλεια Γεύση και Εμφάνιση σε μία Συνταγή!
Υλικά
2,5 φλιτζάνια ζεστό νερό
4.5-5 νερό ποτήρι αλεύρι
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Για τη σως
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό σε μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη ,, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε . Σκεπάζουμε και αφήνουμε το προζύμι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό , το αλάτι και τα το προζύμι και ζυμώνουμε , μια μαλακή ζύμη. Αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη ζύμη απαλά με το χέρι σας και διπλώνουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ανοιγόμενη φόρμα τοποθετούμε τις ντομάτες σε συγκεκριμένες θέσεις και αλοίφουμε με τη σάλτσα σκόρδου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.