Υλικά
1 κιλό φύλλα κρούστας
Φρέσκο βούτυρο
Σπορέλαιο
Κρέμα
2 λίτρα γάλα
6 αυγά
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
500 γρ ζάχαρη
50 γρ φρέσκο βούτυρο
Σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Χυμό από ½ λεμόνι
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Κρέμα: βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με την ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και όταν πάρει θερμοκρασία το γάλα τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια βάζουμε το σιμιγδάλι και όταν αρχίσει να πήζει ρίχνουμε το βούτυρο.
Γαλακτομπούρεκο: λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το σπορέλαιο και λαδώνουμε καλά την επιφάνεια από το ταψί μας. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα (οι διαδικασία βρίσκεται αναλυτικά στο βίντεο) και να τα λαδώνουμε. Μετά από τις στρώσεις (όλα τα φύλλα εκτός από 4) βάζουμε ένα διπλό φύλλο να καλύψει όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε την κρύα κρέμα. Την απλώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα. Λαδώνουμε και σκεπάζουμε με ακόμα ένα διπλό φύλλο. Λαδώνουμε και χαράζουμε στο μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κομμάτια μας. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Σιρόπι: Βάζουμε την ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό για 5 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και τις βανίλιες.
Σιροπιάζουμε όταν το γλυκό είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό, όχι καυτό.