Ορεκτικα
Χανούμ μπουρέκ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλό κανταΐφι
½ κιλό καρύδια
½ κιλό φιστίκια Αιγίνης
Φρέσκο βούτυρο
Σπορέλαιο
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
Σιρόπι
5 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα καρύδια και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και μία κουταλιά ζάχαρη. Αλέθουμε και τα φιστίκια Αιγίνης. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το κανταΐφι και το ανοίγουμε με τα χέρια. Παίρνουμε δύο-δύο τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε (με λιωμένο βούτυρο και σπορέλαιο) καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και νηστίσιμα χρησιμοποιώντας μόνο σπορέλαιο.
Συνολικά θα χρησιμοποιήσουμε 6 φύλλα, δηλαδή τρεις δυάδες. Αφού βουτυρώσουμε και τα τελευταία φύλλα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια, του φύλλου, με κανταΐφι. Ραντίζουμε, με το μείγμα από βούτυρο και σπορέλαιο, καλά το κανταΐφι. Στην συνέχει απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το καρύδι.
Απαλά αρχίζουμε να διπλώνουμε τα φύλλα ώστε να σχηματιστεί ένα μεγάλο ρολό. Βρέχουμε με τα δάχτυλά μας την άκρη που προεξέχει για να κολλήσει το ρολό. Βουτυρώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να κόβουμε ρολάκια πάχους περίπου ίσο με δύο δάχτυλα.
Τοποθετούμε τα ρολάκια στο ταψί το ένα κολλητά στο άλλο. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με το φιστίκι Αιγίνης. Τέλος βουτυρώνουμε ξεχωριστά το κάθε ρολάκι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι που να πάρουν έντονο χρυσοκόκκινο χρώμα.
Για να κάνουμε το σιρόπι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού.
Σιροπίαζουμε με ζεστό σιρόπι όσο είναι καυτά τα ρολάκια.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο foodaholics.gr